Tiedotteet

21.2.2020 Tärkeää: ammattipätevyyslakiin tulossa muutoksia!

Trafi on sallinut ammattipätevyyden jatkokoulutusten järjestämisen netissä vuodesta 2015 alkaen. Nyt EU-tasolla on tehty päivityksiä ammattipätevyysdirektiiviin ja se on vaikuttamassa myös Suomen lainsäädäntöön.

Suomen hallitus on parasta aikaa laatimassa esitystä uudesta ammattipätevyyslaista. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan viimeistään toukokuun aikana – jopa aikaisemmin. Lue siis huolella tämä viesti!

Nettikoulutuksia ajatellen keskeistä on esityksen pykälää 11 § käsittelevä kohta, jossa todetaan: ”Jatkokoulutuksessa verkko-opetuksen enimmäismäärä on 12 tuntia”

Yhden ammattipätevyyskoulutuksen kesto on 7 tuntia, joten jos lakiesitys menee läpi, käytännössä netissä voisi jatkossa suorittaa vain yhden koulutuspäivän viidestä!

Lakiesitys on mieletön. Jo kymmenet tuhannet kuljettajat ovat todenneet, että nettikoulutus on sujuva tapa suorittaa pakolliset jatkokoulutuspäivät. Nyt lainsäätäjä on heittämässä märän rätin vasten kuljettajien ja kouluttajien kasvoja.

Pyrimme vaikuttamaan lainsäätäjiin, että lakiesitys ei sellaisenaan menisi läpi. Lakiesitys onkin lausuntokierroksella ja myös meiltä on pyydetty virallinen lausunto. On kuitenkin kohtuullisen suuri riski sille, että 12 tunnin rajoite menee läpi.

Siispä…

Jos olet ajatellut suorittaa kaikki kuluvan viisivuotisjakson ammattipätevyyskoulutukset ehdottomasti netissä niin nyt niitä kannattaa suorittaa, kun se vielä varmuudella onnistuu! Lakiesitys annetaan eduskunnalle kiireellisenä ja uuden lain on tarkoitus olla voimassa viimeistään toukokuun aikana – jopa aikaisemmin.

Jos pätevyytesi vanhenee seuraavan kerran vasta 2024, ja käy niin, että 12 tunnin rajoitus ei mene läpi ja olet siitä huolimatta käynyt kevään aikana kaikki jatkokoulutuspäivät niin se tarkoittaa sitä, että seuraavan kerran joudut suorittamaan ammattipätevyyskoulutuksia vasta 2029!

Jos pätevyytesi vanhenee esim. vasta vuonna 2024, ja suoritat kaikki viisi jatkokoulutuspäivää tämän kevään aikana, sinun kannattaa hakea jatkoa ammattipätevyydelle vasta vuonna 2024. (Jos hakisit sitä heti tänä keväänä, käynnistyisi uusi 5-vuotisjakso samalla hetkellä – näin ei siis kannata toimia.)

Koulutuspäivät voi siis suorittaa hyvissä ajoin ennen pätevyyden jatkon hakemista. Käydyt koulutukset säilyvät ”voimassaolevina” 5 vuotta.

Jos sen sijaan ammattipätevyytesi on mennyt jo nyt vanhaksi, uusi 5-vuotisjakso käynnistyy viimeisen (viidennen) jatkokoulutuspäivän suorittamisesta.

Hallituksen esitysluonnokseen voit tutustua täällä.

Tarkennuksena vielä, että emme voi varmuudella tietää tuleeko rajoitus voimaan. Kävi niin tai näin, Virtuaalidirektiivi.fi jatkaa toimintaansa. Tulevaisuudessakin vähintään yhden päivän suorittaminen netissä on mahdollista – ja toivottavasti kaikkien viiden päivän.

Kaikki tiedotteet

Onko sinulla kysyttävää?

044 757 9773
ma-pe 8.00-16.00

Palvelun tuottaa ja koulutukset laskuttaa Vanttera Group Oy. Koulutuksista vastaa CAP-Group Oy (koulutuskeskuskoodi: 058174).

Kokeile testikurssia!

Kokeile kirjautua testikurssille varmistaaksesi, että kaikki toimii niin kuin pitääkin; pääset luokkaan ja saat kytkettyä päälle kameran.

Voit kokeille testikurssi milloin haluat ja niin monta kertaa kuin haluat. Se ei maksa mitään.